top of page

mänskligt beteende

elsa nilsson

Den skeva människan 

För mig handlar temat mänskligt beteende om hur människor har en tendens att fixera sig på oss själva och de samhällsnormer som finns. Samt hur vi har skapat olika beteenden och områden i vår vardag som för andra djurarter är helt främmande. Exempel på detta är träning och mode. Två väldigt mänskliga, och två väldigt skeva beteenden när man ger det en extra tanke. För samtidigt som människan blivit smartare har vi också blivit latare, och varit tvungna att tillsätta tid för rörelse istället för att ha det naturligt i vår vardag.

 

Sen hur dessa två områden har förändrats genom tiderna har varit genom trender som vi följer slaviskt, även det utan en extra tanke. Det har blivit så pass normaliserat och så mycket press kring hur vi ska se ut, att dessa två tillsynes oskyldiga beteenden har blivit farliga genom att vi har skapat omöjliga skönhetsideal och en träningshets, som idag är mer påfrestande och lättillgängligt för alla åldrar p.ga. vår digitaliserade värld.  

Jag håller själv på mycket med både träning och mode, och tycker det är superkul på alla sätt och vis! Men när jag gav det en extra tanke insåg jag att det är endast människan som utför denna typ av ganska skeva beteende. Båda beteendena och rörelserna är ganska skeva i sig, men när man sen kombinerar dessa blir dem bara ännu skevare och ännu giftigare. Tillsammans har de skapat någon typ av giftig subkultur som idag är bland det normalaste vi har. Detta är något som vi måste bryta och samtidigt ändra vårat tankesätt för att vi en dag ska slippa gå till gymmet klädda som på mina bilder, och för att en 12-åring inte ska behöva vara självmedveten om sin kropps alla brister enligt samhällets normer.  

 

Jag har jobbat digitalt i studio vid 2 olika tillfällen, och använt mig av mina klasskamrater som modeller med kläder jag kunde hitta hemma. Mitt fokus har legat på att få så mycket gjort som möjligt vid själva fotograferingen.  

KONTAKT: elsa.nilsson00@icloud.com

tryck på bilden för helskärm

bottom of page