top of page

tjugo 2.0

STINE LAGERQUVIST

404

Tekniker:  Färgning, screentryck och sömnad

Jag heter Stine och mitt verk heter 404.  Tjugo 2.0 handlar för mig om att ta inspiration från en annan plats, tid och samhällsanda. 1920-talet ses för många som en tid fylld av färg, fest och kreativ utveckling och framgång. Det var i alla fall min första tanke när vi fick 20-talet som inspirationskälla.

 

Jag drogs först till Bauhaus och dess formspråk, speciellt färgerna i kombination med olika former. Men fick sedan upp ögonen för Sovjetiskt textiltryck. Textiltrycket likt mycket annat skulle förmedla en idylliskt bild av Sovjetunionen. Trycken är fyllda med motiv av industrier, järnvägar, jordbruk, människor som motionerar, dansar och liknande. Motiven rapporterades i stora mängder och ger en känsla av en mäktig oändlighet. Dock upptäckte jag snabbt att även om dessa tryck inspirerade mig så ville jag göra något annorlunda. Däremot stannade färgerna och att trycka på tyg kvar.

Jag började istället titta på affischer och planscher av filmer som släpptes under 20-talet, så som Körkarlen av Victor Sjöström och Dr. Caligaris kabinett av Robert Wiene. Men genom detta blev jag mer och mer intresserad av 1920 tals grafisk design och bestämde mig för att det var något liknande jag skulle trycka. Jag tittade mycket på japanska illustrationer, art deco magasin och gamla tändsticksasketiketter.   

Tidigt i processen bestämde jag mig för att trycka sjalar. Dels för att jag finner det är en lagom storlek och att det ger möjligheter till att experimentera med olika färger och färgkombinationer men också för att en sjal kan användas på många olika sätt och har olika betydelser beroende på personen som bär den. De sjalar jag har gjort är av bomullsvoile som jag har batikfärgat i olika färger. Måttet på sjalarna är 70 gånger 70 cm och är tryckta med screenramar. Färgen som använts till trycket är acra-k.

Det här arbetet har varit en spännande utmaning på många olika sätt. Det jag först upptäckte var att jag lätt fastnade i min idé och att det skulle efterlikna 20-talet till minsta lilla detalj. Efter en del ältande så släppte det och sen var det istället svårt att välja, skala ner och förenkla. Redan nu kan jag nog säga att en viktig lärdom var att både undersöka, hitta material och sedan kombinera det med att bara köra på och inte tänka efter så mycket. Det har verkat funka för mig.

Titel på mitt verk kommer från året 2020 delat på 5 sjalar = 404. 

tryck på bilden för helskärm

bottom of page